Mitä mukaan treeneihin?

Laitellaampa tänne sellainen must-have- listaus mitä mukaan jos olet ekakertalainen ryhmissäni :)

1. Valjaat. Koiralle tukevat ja sopivan kokoiset valjaat, jotka ovat koiralle mukavat päällä. Makuja on monia ja koirien tarpeetkin erilaisia, mutta lähtökohtaisesti valjaat ovat huomattavasti turvallisemmat ja ergonomisemmat treeneissä kuin panta.

Jos kaulapantaa kuitenkin käytätte niin varmista, että se on tarpeeksi leveä ja pehmeä. Liian kapea kaulapanta altistaa erityisen herkästi niskavaurioihin koiran niskanikamien alueella. Äkillinen kiskaisu kaulapannasta aiheuttaa koiran niskaan helposti samanlaisen kiputilan kuin mitä me ihmiset koemme auton peräänajo-tilanteessa "whiplahs"-vammassa. Toistuessaan nämä kaulapannan aiheuttamat piiskanisku-vammat voivat rikkoa pysyvästi niskan rakenteita.

2. Hihna. Kurssille ei voi tulla ilman hihnaa missään tapauksessa. Koira pidetään kiinni harjoitustilanteessa sen oman ja ryhmän muiden koirakoiden turvallisuuden vuoksi.

Treenitilanteeseen parhaiten soveltuu napakka ns. monitoimi-hihna, jonka pituutta on helppo säädellä ja koira voidaan kytkeä myös niin, että omat kädet jäävät vapaaksi. Myös juoksuvyö+ hihna-yhdistelmä on näppärä.
Koulutusliina on mahdollinen vain jos olet tottunut käsittelemään sekä liinaa, että koiraa myös äkkitilanteissa sen kanssa.

Huonoin vaihtoehto on fleksi-tyyppinen kelahihna, koska se hankaloittaa monien tekniikoiden opettamista koiralle ja on hyvin vaarallinen ryhmätilanteissa, joissa oma tai muut koirat voivat sotkeutua vaijeriin. 

HIHNAKURSSEILLA FLEKSIN KÄYTTÄMINEN ON KIELLETTYÄ.

3. Palkkionamit tai palkkioesine. Koiran koulutus perustuu palkitsemiseen ja on tärkeää, että varaat mukaan riittävän paljon nopeasti syötäviä nameja, jotka sopivat koiran vatsalle. Toiset koirat eivät ole ruokaorientoituneita ja silloin parhaiten voi toimia jokin tietty lelu tai esine, jolla leikitään vain harjoitustilanteissa.

Koiraa ei kannata ruokkia ennen koulutustilannetta raskaalla aterialla, koska se ei jaksa toimia silloin ja toisaalta sen motivointi voi olla hankalampaa. Kuitenkaan koiraa ei tule pitää ehdoin tahdoin nälässäkään, mutta sopiva välipala noin pari-kolme tuntia ennen treenejä on yleensä riittävä.

4. Vettä ja juomakuppi. Jano tulee varmasti niin koiralle kuin omistajallekin eli joka kerta vettä mukaan.

5. Omistajalle säänkestävä vaatetus mukaan lukien hyvät vettä pitävät kengät. Pukeudu riittävän lämpimästi ja kerrospukeutumista kannattaa suosia. Jalkineiden tärkeyttä en voi liikaa korostaa, sillä jos kengät ovat märät niin oma motivaatio keskittyä kärsii olennaisesti. 
Päähine on usein hyvä olla suojaamassa auringolta, pakkaselta tai ötököiltä. Ilta-aikaan tapahtuvassa treenaamisessa heijastinliivi ei ole ollenkaan hullumpi varuste.
Suojaa myös kännykkä ja muut tärkeät esineet niin, että ne kestävät menossa mukana vaikka olisi hieman kuraista tai kosteaa. Koeta kuitenkin välttää ottamasta hirvittävää määrää kasseja ja nyssäköitä mukaasi, sillä kaiken mitä tuot voit varautua kantamaan mukana siirtymissä ja lenkkitilanteessa. Tukeva reppu on yleensä kaikkein paras ratkaisu, sillä kädet jäävät vapaaksi hallita koiraa.